Antirasistisk Senter
HjemOm ossOm rasismeButikkKalenderEnglish

Ansatte Jeg er også norsk Si fra om rasisme Infobank Høringer Støtt Senteret Lenker Multimedia

Sponsing av ekstremisme

20. juni 2013

Fjordman_140x59Bjørn Nistad er en prinsippfast forsvarer av ytringsfriheten. Det fortjener han respekt for. I Klassekampen 18. juni foretar han imidlertid noe som synes å være en taktisk nedtoning av skriveriene til Peder Jensen, kjent som "Fjordman", skriver leder i Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen i Klassekampen.

Dette er hva Fjordman faktisk mener: Han omtaler både innvandrere og våre folkevalgte som en «infeksjon» som bør fjernes. Han anser alle vestlige lands regjeringer som landssvikere. Han mener at rettenkende europeiske borgere bør væpne seg og forberede seg på å ta makten i egne hender. Han er for etnisk rensning etter kriterier som går både på religion og hudfarge. At han har et åpent rasistisk menneskesyn har ofte blitt oversett. Et slående uttrykk for dette er hans betegnelse av USA som «Det antihvite imperiet». Det er ikke tilfeldig at Breivik lot seg inspirere av Fjordman. Fjordmans ideologi er i utpreget grad et forsvar for den borgerkrigen både han og Breivik forventer og ønsker seg.

Nistad viser til at den massive kritikken mot Fjordman etter 22. juli tilsier at han må gis anledning til å forsvare seg. Jeg har selv gitt uttrykk for det samme synet tidligere (Dagbladet, 28. oktober 2011). At det skal være et argument for å kompensere ham økonomisk for anstrengelsene, ser jeg derimot ikke. Det er på ingen måte slik at Fjordman ikke får ytret seg per i dag. Tvert om: Trusselen mot ytringsfriheten til en globalt publisert blogger er nok betydelig overdrevet. Fjordman har spredt talløse sider med hatefulle, konspiratoriske utlegninger som er tilgjengelige i løpet av noen få tastetrykk hvor enn man skulle befinne seg i verden. Det er heller ikke slik at Fritt Ords støtte vil være avgjørende for at Fjordman får utgitt en bok. Penger vil han formodentlig også få for salg. Å opphøye dette til en debatt om ytringsfrihet synes derfor på flere måter svært forfeilet.

Hva slags tilsvar man kan vente fra en person som ønsker etnisk rensning, er et annet spørsmål. Det vi har sett etter 22. juli, er at Fjordman har opptrådt i en langt mer moderat og nesten akademisk form i norske aviser, åpenbart i et forsøk på å gjøre seg mer spiselig. Risikoen med bokprosjektet som Fritt Ord nå har støttet, er nettopp at det blir en byggestein i Fjordmans forsøk på å skape seg en mer legitim plattform. Fjordman har et livsprosjekt, og å betrakte den planlagte bokutgivelsen som løsrevet fra dette, slik Fritt Ord synes å gjøre, fremstår som uforsvarlig reduksjonistisk.

Det er simpelthen noe naivt og virkelighetsfjernt over denne typen sponsing av en høyreekstrem ideolog. Dette er ikke hatefulle ytringer i et vakuum. Dette er hatefulle ytringer i en kontekst hvor hatet har tatt liv, ikke bare 22. juli, men ved flere anledninger i ulike europeiske land de siste årene. Etter all sannsynlighet vil det fortsette å ta liv, slik høyreekstremt tankegods alltid har gjort.

Rune Berglund Steen, leder, Antirasistisk Senter

 

dot  • Tip a friendTips en venn

Medieklipp

13. januar 2014
Kronprinsen kommer til Vestby
Tirsdag 28. januar vil Kronprins Haakon gjennomføre en Dignity Day på Vestby videregående skole i Akershus. I tillegg til Kronprinsen vil det komme eksterne veiledere fra blant annet Antirasistisk Senter.
12. november 2013
Fikk nye trusler etter NRK-intervju
Florence Aryanik skulle holde appell under Krystallnatt-markeringen, men trakk seg på grunn av drapstrusler. Etter å ha fortalt NRK om beslutningen, ble hun truet på nytt.
31. oktober 2013
Regjeringen holder hastemøte om radikalisering
Regjeringen er ikke fornøyd med de rødgrønnes innsats mot ekstremisme. Neste uke kaller justisministeren flere statsråder til et hastemøte om radikalisering. Antirasistisk Senter og andre organisasjoner som jobber mot ekstremisme er fornøyde med signalene fra den nye regjeringen.
18. oktober 2013
Kunnskapsministeren dropper støtte til "norsk-påbud" i skolegården
- Generelt tenker jeg at det er naturlig og gunstig at vi i størst mulig grad har et felles språk i skolen, men et forbud mot ulike språk i skolegården virker veldig overdrevet og veldig problematisk, uttaler leder i Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen til NRK.
11. oktober 2013
I kjølvannet av den «unge muslimske vekkelsen»
De aller færreste norske moskeer og muslimer vil forsvare steining for utroskap eller homoseksuell praksis i dag, skriver Marius Linge.
30. september 2013
Et godt pedagogisk eksempel på når man ikke skal bruke rasismebegrepet
Leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, er klar på at bussjåføren ikke hadde noen grunn til å kalle Anna rasist.
25. september 2013
PFU: Denne tegneserien er ikke rasistisk
Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener at Dagbladet ikke brøt god presseskikk ved å trykke en tegneseriestripe av Tomas Drefvelin.Nå uttrykker både Antirastisk Senter og Det Mosaiske Trossamfund skuffelse over PFUs konklusjon tirsdag.
20. september 2013
Flere utesteder kontrolleres for diskriminering
Dobbelt så mange steder er under lupen i år som i fjor. Osloby ble med på kontroll en fredag kveld.
18. september 2013
Kan borgerkrig bli reklame?
Gamestop Norge postet i dag dette bildet for å reklamere for dataspillet Grand Theft Auto 5. - Å bruke bilder fra en av verdens verste væpnede konflikter for å promotere et spill er ekstremt usmakelig, sier Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk senter, til Opplysningen 99,3.
19. august 2013
Hvor er antirasistene nå?
- Det er dessverre flere eksempler på at minoritetspolitikere i Frp møtes på et vis som gjør deres hudfarge og bakgrunn til et tema, noe som er uakseptabelt, uttaler leder i Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen til Dagbladet.

Flere saker.
Antirasistisk Senter, Storgata 25, Postboks 244, Sentrum, NO-0103 Oslo
Tlf.: +47 23 13 90 00, Fax: +47 23 13 90 13, e-post: epost@antirasistisk-senter.no