Antirasistisk Senter
HjemOm ossOm rasismeButikkKalenderEnglish

Ansatte Jeg er også norsk Si fra om rasisme Infobank Høringer Støtt Senteret Lenker Multimedia

Breivik som premissleverandør

5. februar 2013

Breiviks manifest_90x129VGs sjefsredaktør Bernt Olufsen forsøker 28. januar å latterliggjøre Thomas Hylland Eriksen for hans reaksjon på Lily Bandehys antydning om at han skulle ha vært en slags utløsende faktor for terrorangrepene 22. juli, skriver Antirasistisk Senter i VG.

22. juli har fått sin egen kultur i Norge, et sett med normer for hvordan vi skal håndtere traumet. Eksempelvis bør man ikke engang antyde at de som forsynte Breivik med hans tankegods, har noen form for ansvar. Slik har vi kommet i en situasjon hvor det knapt gjøres forsøk på å analysere det komplekse forholdet mellom Breivik og hans inspiratorer.

Da ser det merkelig nok ut som at det er noe større aksept for jakt på de som har kjempet mot den typen tankegods som Breivik har tatt ut i det ekstreme. Det er riktig at Breivik i sitt manifest har identifisert Hylland Eriksen som et hatobjekt. Hva Lily Bandehy gjorde i sin kronikk, var konkret å benytte dette – en syk tanke fra et sykt sinn – som et vesentlig premiss for den debatten hun ønsket å føre. Dette innebar å gi massemorderen direkte definisjonsmakt. Og i et svakt øyeblikk lot Aftenposten henne gjøre det.

Hvis man er ute etter å gi andre enn morderen et delansvar for drapet på 77 mennesker, bør man ha usedvanlig godt belegg. Slikt belegg kan ikke finnes i et sykt sinn, desto mye mindre når Breivik selv har lansert ulike påstander om sin motivasjon. Han har eksempelvis også skyldt på media. Det står derfor respekt av Aftenpostens debattredaksjon for det raske forsøket på korrigering. Det er den reaksjonen som bør bli stående som modell til etterfølgelse.

Rune Berglund Steen, kommunikasjonsansvarlig, Antirasistisk Senter
 

dot  • Tip a friendTips en venn

Medieklipp

13. januar 2014
Kronprinsen kommer til Vestby
Tirsdag 28. januar vil Kronprins Haakon gjennomføre en Dignity Day på Vestby videregående skole i Akershus. I tillegg til Kronprinsen vil det komme eksterne veiledere fra blant annet Antirasistisk Senter.
12. november 2013
Fikk nye trusler etter NRK-intervju
Florence Aryanik skulle holde appell under Krystallnatt-markeringen, men trakk seg på grunn av drapstrusler. Etter å ha fortalt NRK om beslutningen, ble hun truet på nytt.
31. oktober 2013
Regjeringen holder hastemøte om radikalisering
Regjeringen er ikke fornøyd med de rødgrønnes innsats mot ekstremisme. Neste uke kaller justisministeren flere statsråder til et hastemøte om radikalisering. Antirasistisk Senter og andre organisasjoner som jobber mot ekstremisme er fornøyde med signalene fra den nye regjeringen.
18. oktober 2013
Kunnskapsministeren dropper støtte til "norsk-påbud" i skolegården
- Generelt tenker jeg at det er naturlig og gunstig at vi i størst mulig grad har et felles språk i skolen, men et forbud mot ulike språk i skolegården virker veldig overdrevet og veldig problematisk, uttaler leder i Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen til NRK.
11. oktober 2013
I kjølvannet av den «unge muslimske vekkelsen»
De aller færreste norske moskeer og muslimer vil forsvare steining for utroskap eller homoseksuell praksis i dag, skriver Marius Linge.
30. september 2013
Et godt pedagogisk eksempel på når man ikke skal bruke rasismebegrepet
Leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, er klar på at bussjåføren ikke hadde noen grunn til å kalle Anna rasist.
25. september 2013
PFU: Denne tegneserien er ikke rasistisk
Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener at Dagbladet ikke brøt god presseskikk ved å trykke en tegneseriestripe av Tomas Drefvelin.Nå uttrykker både Antirastisk Senter og Det Mosaiske Trossamfund skuffelse over PFUs konklusjon tirsdag.
20. september 2013
Flere utesteder kontrolleres for diskriminering
Dobbelt så mange steder er under lupen i år som i fjor. Osloby ble med på kontroll en fredag kveld.
18. september 2013
Kan borgerkrig bli reklame?
Gamestop Norge postet i dag dette bildet for å reklamere for dataspillet Grand Theft Auto 5. - Å bruke bilder fra en av verdens verste væpnede konflikter for å promotere et spill er ekstremt usmakelig, sier Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk senter, til Opplysningen 99,3.
19. august 2013
Hvor er antirasistene nå?
- Det er dessverre flere eksempler på at minoritetspolitikere i Frp møtes på et vis som gjør deres hudfarge og bakgrunn til et tema, noe som er uakseptabelt, uttaler leder i Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen til Dagbladet.

Flere saker.
Antirasistisk Senter, Storgata 25, Postboks 244, Sentrum, NO-0103 Oslo
Tlf.: +47 23 13 90 00, Fax: +47 23 13 90 13, e-post: epost@antirasistisk-senter.no