Antirasistisk Senter
HjemOm ossOm rasismeButikkKalenderEnglish

Ansatte Jeg er også norsk Si fra om rasisme Infobank Høringer Støtt Senteret Lenker Multimedia

Benjaminprisen 2013

25. januar 2013

Benjaminprisen - byste_85x12826. januar 2001 ble 15 år gamle Benjamin Hermansen drept av nynazister på Holmlia utenfor Oslo. Minneprisen i hans navn blir i år tildelt Greveskolen videregående skole i Tønsberg for skolens arbeid mot rasisme og diskriminering gjennom flere år. Antirasistisk Senter gratulerer!

Utdelingen finner sted på skolen mandag 28. januar, ved kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Juryens begrunnelse:

"Greveskogen har over flere år vist vilje til å jobbe bevisst og aktivt mot de konkrete uttrykkene for rasisme og diskriminering som har vært aktuelle på skolen. I dag er arbeidet integrert som en selvfølgelig del av skolens daglige virke, inkludert arbeidet med fag og kunnskapsformidling.

Ikke minst viser skolen stor evne og vilje til å ta tak i dagsaktuelle og vanskelige temaer, på en åpen og inkluderende måte. Gjennom gode demokratiske diskusjoner har de funnet en god balanse mellom ytringsfrihet på den ene siden og skolens forbud mot rasisme og krenkende atferd på den andre. Temadager der alle deltar, dialogkonferanser, fagsamlinger for lærere, Greveakademiet for spesielt interesserte, er noen elementer i dette arbeidet. Våren 2012 ble det gjennomført et krafttak mot mobbing, nå til våren planlegges en halv temadag for å oppsummere hva vi som nasjon og enkeltmennesker har lært nesten to år etter terroraksjonene 22. juli 2011.

Metodikken for å møte dagsaktuelle spørsmål stammer fra 2009, da det var uenighet ved skolen om partiet ”Norgespatriotene” skulle få delta på skolens valgdebatt på grunn av partiets rasistiske program. Elever, lærere og skolens ledelse gjennomførte en bred diskusjon i alle klasser om partiets holdninger. Skolen hadde også en slags ”karikaturstrid” rundt tegninger som var laget for å provosere medelever. Konflikten ble løst gjennom dialogmøter og resulterte i en fagdag om flerkultur og integrering. 

Skolen har tydelig forankret arbeidet mot rasisme og diskriminering i fagplanene. Juryen har lagt særlig merke til lærernes innsats for å holde disse temaene på agendaen, gjennom faglig utvikling, turer til Auschwitz og besøk ved Holocaustsenteret.  Her er det en klar vektlegging av faglig fordypning, viktig på alle nivåer i skolen, men kanskje særlig for videregående. I valg av temaer viser skolen at de har en stor bredde i dette arbeidet.

Elevene ved Greveskogen har også en tydelig rolle i arbeidet mot rasisme og diskriminering og elevrådet ser det som en viktig oppgave å fremme holdninger mot rasisme. Elevrådsleder Ivar-André Slettedal sier det slik: arbeidet for å gi alle elever like muligheter innebærer å stå opp mot all urettferdighet, mobbing og rasisme.
Både elever, lærere og ledelse ved Greveskogen arbeider bevisst med å synliggjøre skolens arbeid mot rasisme og diskriminering utad, både i lokalsamfunnet og gjennom oppslag om skolens virksomhet i lokale medier. Lærere og elever ved skolen har også arbeidet aktivt mot nynazistiske miljøer med tilknytning til områder rundt Tønsberg.

Arbeid mot rasisme og diskriminering er en av skolens kjerneområder og kan ikke løsrives verken fra det daglige virke eller kunnskapsformidling. Greveskogen videregående skole viser en godt synlig og bred satsning på begge disse områdene og viser hvordan de kan integreres i hverandre. Vi gratulerer Greveskogen videregående skole som vinner av Benjaminprisen 2012 og ønsker dere alle lykke til videre i arbeidet."

 

dot  • Tip a friendTips en venn

Medieklipp

13. januar 2014
Kronprinsen kommer til Vestby
Tirsdag 28. januar vil Kronprins Haakon gjennomføre en Dignity Day på Vestby videregående skole i Akershus. I tillegg til Kronprinsen vil det komme eksterne veiledere fra blant annet Antirasistisk Senter.
12. november 2013
Fikk nye trusler etter NRK-intervju
Florence Aryanik skulle holde appell under Krystallnatt-markeringen, men trakk seg på grunn av drapstrusler. Etter å ha fortalt NRK om beslutningen, ble hun truet på nytt.
31. oktober 2013
Regjeringen holder hastemøte om radikalisering
Regjeringen er ikke fornøyd med de rødgrønnes innsats mot ekstremisme. Neste uke kaller justisministeren flere statsråder til et hastemøte om radikalisering. Antirasistisk Senter og andre organisasjoner som jobber mot ekstremisme er fornøyde med signalene fra den nye regjeringen.
18. oktober 2013
Kunnskapsministeren dropper støtte til "norsk-påbud" i skolegården
- Generelt tenker jeg at det er naturlig og gunstig at vi i størst mulig grad har et felles språk i skolen, men et forbud mot ulike språk i skolegården virker veldig overdrevet og veldig problematisk, uttaler leder i Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen til NRK.
11. oktober 2013
I kjølvannet av den «unge muslimske vekkelsen»
De aller færreste norske moskeer og muslimer vil forsvare steining for utroskap eller homoseksuell praksis i dag, skriver Marius Linge.
30. september 2013
Et godt pedagogisk eksempel på når man ikke skal bruke rasismebegrepet
Leder for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, er klar på at bussjåføren ikke hadde noen grunn til å kalle Anna rasist.
25. september 2013
PFU: Denne tegneserien er ikke rasistisk
Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener at Dagbladet ikke brøt god presseskikk ved å trykke en tegneseriestripe av Tomas Drefvelin.Nå uttrykker både Antirastisk Senter og Det Mosaiske Trossamfund skuffelse over PFUs konklusjon tirsdag.
20. september 2013
Flere utesteder kontrolleres for diskriminering
Dobbelt så mange steder er under lupen i år som i fjor. Osloby ble med på kontroll en fredag kveld.
18. september 2013
Kan borgerkrig bli reklame?
Gamestop Norge postet i dag dette bildet for å reklamere for dataspillet Grand Theft Auto 5. - Å bruke bilder fra en av verdens verste væpnede konflikter for å promotere et spill er ekstremt usmakelig, sier Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk senter, til Opplysningen 99,3.
19. august 2013
Hvor er antirasistene nå?
- Det er dessverre flere eksempler på at minoritetspolitikere i Frp møtes på et vis som gjør deres hudfarge og bakgrunn til et tema, noe som er uakseptabelt, uttaler leder i Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen til Dagbladet.

Flere saker.
Antirasistisk Senter, Storgata 25, Postboks 244, Sentrum, NO-0103 Oslo
Tlf.: +47 23 13 90 00, Fax: +47 23 13 90 13, e-post: epost@antirasistisk-senter.no